- Turistnæringen har blomstret opp

Publisert i Sommer på Haugalandet (billag)

Etter at ferja mellom Skudenes og Mekjarvik ble lagt ned i 2013 grunnet åpning av T-forbindelsen fryktet mange lokale det verste for byen sør på Karmøy.
Det har i ettertid vist seg å ha en positiv effekt, fordi turister strømmer til byen under høysesongen og blir værende, ifølge Stig Roar Olsen.
Vi gikk rundt og var ganske spente. Da de la ned ferja tenkte i hvert fall jeg at nå er det enten eller. Enten så blomstrer byen opp eller så går det rett vest, forteller Olsen, og legger til at han var redd for at de aller fleste fryktet at det kom til å gå rett vest.
-Men turistnæringen har blomstret opp. Hovedgrunnen er nok mest sannsynlig at Skudeneshavn har vært en gjennomfartsåre. Du har kjørt gjennom for å komme nordover. Nå er Skudeneshavn en ”blindtarm”. Det er blitt en destinasjon, forteller han.
Han legger likevel til at savnet til ferja er stor.
-Selvfølgelig så savner vi den jo, for det var jo gøy å reise over til Stavanger, sier han.
En levende by
Byens autentisitet lokker, tror Olsen. Han opplever at forskjellen nå er at folk kommer til byen ikke fordi de må, men fordi de vil.
-Her får du muligheten til å komme inn i et helt produkt. Du får se gata slik som det var. Det er et vernet miljø, og det er ikke tvil om i min sjel at det er en av hovedgrunnen til at folk kommer til Skudeneshavn, sier han.
Selv om mesteparten av bebyggelsen er fra 1800-tallet og en stor attraksjon, er det likevel en by der aktiviteten er høy.
-Det som er fantastisk med den gamle byen i Skudeneshavn er at det er en levende by. Det myldrer med liv, og det er hele tiden noe som skjer. Det er blant annet gallerier, ølsmaking og bryggerivirksomhet. Det er så gøy, sier han.
Det er viktig for Olsen at byen fortsetter å leve:
-Sånne små plasser som dette har en tendens til å bli museer. Det er et helt særegent miljø som en nesten ikke finner lenger Denne byen må ikke bli et museum, sier han bestemt.
Slangen Søragadå
En av hovedattraksjonene i byen er Søragadå med sine rundt 200 forskjellige hus fra midten av 1800-tallet.
-Noe av det som er så sjarmerende med Søragadå er at den slynger seg som en slange opp gjennom og bortover. Hun krøller seg og følger landskapet, sier Olsen.
Det var nemlig for dyrt og tidkrevende å hogge vekk fjell på den tiden, så de valgte heller å bygge huser og vei der de kom til.
-Du finner stadig noe nytt rundt neste sving, og selv jeg som har vært her i mange år ser mange nye detaljer som jeg ikke har sett før.
Et eksempel på en detalj, er ”verdens lengste”, ifølge Olsen, der en smed med humor har laget et rekkverk på en trapp som er litt på kanten.
Mælandsgården
Mye av byens historie er samlet i museet Mælandsgården, som ble bygget i 1818 av en tysk handelsfamilie fra Schleswig-Holstein.
Her blir det fortalt blant annet hvordan Skudeneshavn gikk fra et fattig samfunn på 1700-tallet til et rikt borgerskap med handelsforbindelser med Riga.
I museet er det aller meste fra mellom 1800-tallet til begynnelsen på 1900-tallet, bortsett fra Olsens planter som han tar med seg hver sommer fra Stavanger.
-Når jeg reiser fra Stavanger hver sommer så får jeg et problem med plantene min, så da tar jeg dem med meg og setter dem her, sier han og ler.
Stig Roar har satt seg godt inn i byens historie og kultur, og blir i år å se som guide på søndager i sommer der han tar deg med gjennom blant annet Søragadå og Mælandsgården, som ble bygget så tidlig som 1818.
Back to Top