Suksess for Skudefestivalen

Samlesak om Skudefestivalen, publisert i Karmøynytt.

Etter flere dager med hardkjør for både arrangør og publikum takker Skudefefestivalen for seg med nok et suksessrikt år.
Med flere høydepunkter som Garden og Slogmåkane var det en sliten, men fornøyd festivalsjef som møtte Karmøynytt etter endt festival.
- Det har vært en fantastisk kjekk og suksessrik festival igjen, sier festivalsjef Olav Torkelsen.
- Jeg kjenner at jeg er trøtt etter fire dager. Jeg har vært på fra tidlig morgen til langt på natt, så nå trenger jeg å ta det med ro den neste uken. Jeg skal kose meg, og tenke på den kjempefine festivalen som det tross alt ble, sier han.
Så mørkt ut
Tross varierende vær under festivalen kunne det gått mye verre, og Torkelsen mener at de var heldige, spesielt med tanke på de tre utearrangementene de hadde.
- Det første store arrangementet var med Garden, som vi var kjempespente på hvordan ville gå. Der ble været med oss og det gikk helt etter planen og publikum koste seg, sier Torkelsen.
- På lørdag med Sigvart Dagsland var det en skikkelig regnbyge før konserten, men lettet fem minutter før han gikk på scenen, så vi har hatt gode kontakter for å si det slik, forteller han, og fortsetter:
- Hadde det vært sol og sommer hadde det sikkert vært det litt mer folk i gatene. Folk gidder ikke gå rundt i gatene for å kikke når det regner. Slik er det bare, men vi var både heldige og uheldige med været.
Slogmåkane slo an
Festivalen, som er inne i sitt 23. år, trekker folk i alle aldre, og under Slogmåkanes konsert på lørdagen var interessen spesielt stor.
- Vi har ikke hatt rekord med besøkende for å si det slik, men i teltet på lørdag med Slogmåkane måtte vi for første gang stenge på grunn av kapasitet. Det var helt fullt i teltet og uteområdet, sier Torkelsen, og legger til at publikum var fra 18 til 70-80 år.
- Beste åpningen på 23 år
Det var flere tusen som hadde møtt opp på idrettsplassen da Skudefestivalen ble offisielt åpnet torsdag ettermiddag.
Det  var et folkehav som var til stede for å overvære åpningen og for å få med seg Gardens opptreden.
I tillegg ble Olavsrosa utdelt av Jarle Braut fra Norsk kulturarv, som er et kvalitetsmerke som symboliserer blant annet respekt for det gamle.
- Dette er nok den beste åpningen vi har hatt gjennom 23 år, sier presseansvarlig John Rullestad.
- Å få Garden hit er noe vi har drømt om i 15-20 år, og endelig lykkes vi med å få dem hit, sier John Rullestad.
Innflytter hang opp Olavsrosa
Olavsrosa ble etter åpningen tatt med til utenfor Verdens minste Café, der den ble hengt opp av 80 år gamle Olav Trondsen.
Trondsen har vært aktiv i Foreningen Gamle Skudeneshavn i over 10 år, og ble overrasket da han ble spurt om å få henge opp Olavsrosa.
- Det var en ære å få oppdraget med å henge opp Olavsrosa. Jeg er jo tross alt en innflytter her, men har bodd her i 21 år, sier Trondsen.
Sildakongen på torget
Selv om det ikke var mange mennesker på torget tidlig fredags ettermiddag, var det likevel kø da årets sildabord ble åpnet i regi av Sildakongen selv.
- Det har vært kø nå siden vi begynte. Selv om det er mye pizzamat og thaimat så holder altså silden stand, sier Sildakongen.
- Silden har betydd mye for byen, og kommer fortsatt til å bety kolossalt mye, sier han videre.
Matglede for unge
På torget ble det også holdt matkurs for unge hos Margit Vea. På årets meny var det mye grønt å se på bordet.
- Jeg synes det er veldig gøy og koselig når ungene kommer her og er begeistret og kutte opp grønnsaker. Det er bra at festivalen prioriterer dette og legger til rette for å ha en slik positiv aktivitet for barn, sier Margit Vea.
- Dette burde jo egentlig ikke være alternativet – det burde være normalen, legger Vea til.
Sjarmerte publikum
Sigvart Dagsland med band fikk æren av å holde gratiskonsert tidlig lørdags kveld på Gassco Arena, og det var mange som hadde tatt turen for å få det med seg.
- Han er fantastisk. Vi koser oss i det fine været, sier Reidar Snørteland, som hadde med seg familien for anledningen.
Dagsland stortrivdes selv i det strålende været, og la merke til at publikum var stille og lyttet i stedet for å prate.
- Dette var en veldig fin opplevelse og veldig overraskende. Jeg hadde forventet mer prat, men her fikk jeg konsentrasjon, så det var virkelig mulig å spille skikkelig og få god stemning. Det var helt fantastisk, sier Dagsland etter endt konsert.
Sprudlende start
Det var Dag Schreiner som fikk lov til å starte festivalen onsdag kveld med  sitt show ”En sprudlende Dag i Skudenes som trimmet festivalpublikummets lattermuskler.
- Jeg er en stor fan av han, og har vært det i flere år, sier Anne Grethe Haugland, som har bodd i Skudenes i over 13 år.
- Jeg synes blueskarakteren og paven var bra, men alt er jo morsomt, sier hun.
Publikum så ut til å stortrives i det lille intime lokalet, som var utsolgt for anledningen, og det var flere som hadde sett han før.
- Jeg har vært å sett han flere ganger. Det var godt med nytt materiale, sier Tor Inge Dale.
- Han skuffer aldri. Han får en soleklart 6er på terningen hos meg, sier Grete Sommersel Olsen.
Back to Top