– Juletrefest var tidenes sjekkested

https://hnytt.no/2016/12/29/juletrefest-tidenes-sjekkested/

For første gang på 26 år åpnet Fosen bedehus dørene for juletrefest, og det var ungdommen som tok over huset da de skulle feire julen i god gammeldags 1950-tallsånd.
Ungdom fra Pinsen på Åkra og andre menigheter tok turen til det gamle bedehuset på Fosen for å ta del i den første juletrefesten på 26 år.
–Vi har stelt til en juletrefest i god gammeldags 1950-tallsånd, med både andakt, juletregang og kaffeservering for å vise ungdommer hvordan det var på bedehuset i gamle dager, forteller bedehusforstander Svein Helge Bergfjord Torsteinsbø.
– Det er mye glad ungdom her inne, og det er alltid kjekt å se en glad ungdom. Vi har hatt det «grækla skoi».
Med et nesten fullsatt bedehus og mange interesserte legger ikke Bergfjord skjul på at de kan utvide arrangementet til neste år.
– Det er også flere voksne som kunne tenkt å ta turen, men akkurat i år valgte vi å satse mest på ungdommen, sier Torsteinsbø, og legger til:
– Senere kan det bli en for både voksne og for ungdom.
Tidenes sjekkested
Torsteinsbø synes at det er viktig å formidle den bedehuskulturen som har vært, ettersom at den i løpet av få år har utviklet seg «noe kolossalt».
– Bedehuskulturen har vært en såpass viktig del av vår kulturelle identitet på Karmøy og Haugalandet generelt, sier Torsteinsbø.
– En av grunnene til at folk kom på juletrefest før var at det var et sterkere skille mellom gutter og jenter. På festene fikk du lov til å vise at du var glad i noen, og kunne holde dem i hånda eller ta et ekstra godt tak i armen. Det var tidenes sjekkested, sier Torsteinsbø bestemt.
– Har det blitt noe sjekking i kveld da?
– Vi vet ikke. Kanskje, kanskje ikke. Vi får se.
Synes det er koselig
Blant ungdommen sitter Johan Kvalevaag sammen med Alf Olav Rossland og Marius Jakobsen, og stortrives i det lille lokalet.
– Jeg prøver å få med meg så mange fester og selskaper som mulig, og det er koselig med juletrefest, sier Kvalevaag.
– Jeg synes det er koselig. Bygda samles og kan ha juletrefest, legger Kvalevaag til.
Back to Top