Ble anmeldt for doping

Har fokusert på sunn og ren kropp i 13 år

Parallelt med fremgangen har mistanken om bruk av anabole steroider økt for treningsentusiasten Stian Lund, som ble anmeldt og innkalt til avhør tidligere i år.
TRENING: Etter å ha hatt stempel som juksepave i flere år, ble Lund renvasket som følge av en dopingprøve hos politiet som Karmøynytt har sett resultatet av, og Åkrabuen forteller om utfordrende år bak seg.
– I 13 år har jeg dedikert store deler av tiden min til trening. I omtrent like lang tid har jeg vært mistenkeliggjort for å bruke steroider. Det er utfordrende å jobbe hardt og målrettet for noe når en får så lite anerkjennelse, sier Lund.
– Trening handler for meg om så mye mer enn å bli stor og sterk. Det handle om helsen, både fysisk og mentalt. De fordelene trening medbringe helsen har stor overføringsverdi til alt vi gjør og alt vi er, forteller Lund videre, før han legger til:
– Folk må forstå at det er fullt mulig å oppnå gode resultater uten bruk av ulovlige midler. Det kalles for hardt arbeid, sier Lund, som vant førsteplass og sammenlagt i regionsmesterskapet i styrkeløft i februar i år.
Aldri rørt alkohol
Lund, som jobber som online coach og personlig trener samt vekter, forteller at han har heller aldri rørt alkohol for å fokusere på å ha en sunn og ren kropp.
– Jeg har tatt avstand fra det fordi jeg ønsker en sunn kropp som fungerer best mulig, sier Lund.
– Hvis mine resultater var basert på juks, ville jeg ikke ha følt den samme mestringsfølelsen som jeg føler nå som jeg har klart alt på egenhånd, både i form av det fysiske arbeidet jeg har lagt ned og opparbeiding av den teoretiske biten, sier Lund videre.
– Når du har lagt ned så mye arbeid og får så lite annerkjennelse for det arbeidet så er det litt frustrerende, for du føler du fortjener litt mer, sier Lund, og legger til:
– På en annen side, for min del, så er det et kompliment. Det er en bekreftelse, for når jeg vet med meg selv at jeg ikke har brukt noen hjelpemidler, og det kun står i hardt arbeid, så er det jo et kompliment for meg.
Likevel synes han at aksjonene som politiet har hatt mot flere lokale treningssentre er positivt, og ønsker at dopingmiljøet blir helt utryddet.
– Det er trist at noe som har så gode verdier i seg som trening har, skal bli gjort om til noe negativt fordi noen ikke er smarte, tålmodige eller tøffe nok og tar snarveier. Derfor håper jeg at det politiet gjør har en effekt, sier Lund.
Ser alvorlig på doping
Politiet ønsker ikke å uttale seg om enkeltsaker, men bekrefter at doping blir sett alvorlig på og slått hardt ned på.
– Doping generelt sett har store ringvirkninger for mange. Både de som bor sammen med folk som gjør det, og ungdom som velger å bruke det fordi de vil ta snarveier for å bli godt trent. I tillegg er det tydelige medisinske skadevirkninger, sier politioverbetjent Kim Skogland Pedersen ved Karmøy lensmannskontor.
– Det er vanskelig å si på generelt grunnlag hva man skal se etter, da det ikke lenger er populært å se ut som Arnold Schwarzenegger så ut før i tiden. Nå er det mer populært med bikini fitness og annen type fitness der en skal være markert men ikke så stor, forteller Pedersen videre om hva en skal se etter om man tror mistenker at noen doper seg.
– Det kan være vanskelig for en vanlig mor eller far å se hva som er naturlig og ikke naturlig, men med økt muskelmasse, kviser og humør samt preparater hjemme kan en begynne å mistenke det, og kan ringe politiet eller andre for å rådføre seg, avslutter Pedersen.

Back to Top